VESLO

Pri nakupu vesla, se pogosto pojavi vprašanje: “Kakšno veslo je primerno zame?” V začetku je potrebno razjasniti da za kajak uporabljamo dvolistno veslo za kanu pa enolistno veslo.  Na tržišču obstaja ogromno število vesel različnih oblik, velikosti, materialov… Zelo pomembno je da lahko med veslanjem odmislimo samo veslo. V primeru, da nam veslo med veslanjem povzroča neprijetne bolečine ali nas spravlja v nelagoden položaj, žal nimamo primernega vesla. Obstaja nekaj parametrov na katere je potrebno biti pozoren pri nakupu vesla.
Večina veslačev začne veslat z tako imenovanim “all around” veslom, ki ga je mogoče uporabljati v vseh panogah veslanja. Vesla so običajno zgrajena iz aluminijastega ročaja in plastičnih lopat, zaradi česar so ta vesla relativno ugodna za nakup in trpežna za uporabo. Običajne slabosti teh vesel so večja teža in dolžina (običajno okoli 200 cm). Če se nekoliko bolj poglobimo v namembnost uporabe vesel uporabljamo divje vodaška vesla in touring ali seayak vesla, namenjena mirnim vodam. Divje vodaška vesla imajo močejše lopate, običajno iz steklenih ali karbonskih vlaken, njihova dolžina pa se giblje pribljižno okoli 190 do 200 centimetrov. Touring ali seayak vesla so običajno zgrajena iz lahkih kompozitnih materialov in so daljša od divje vodaških vesel. Običajno so dolžine med 200 in 230 centimetrov.

Dolžina vesla

Dolžina vesla je odvisna od telesne višine, razpona rok in namembnosti uporabe. Naprimer 180 cm visoka oseba s povprečniim razponom rok bi potrebovala 190 cm dolgo veslo za freestyle (izvajanje trikov) in 198 cm dolgo veslo za potepanja po divjih vodah. Če bi se ta oseba tekmovalno ukvarjala s kajakaštvom, bi morda posegla po veslu dolžine 200 cm.

Telesna višina veslača Idealna dolžina vesla
Do 160cm 188cm – 194cm
Do 170cm 191cm – 197cm
Več kot 170cm 194cm – 205cm

Velikost lopat vesla

Velikost lopat je odvisna od fizične pripravljenosti kajakaša in nivoja znanja, ki ga poseduje. V grobem se velikost lopat deli na velike in srednje. Velike lopate so primerne za veslače v dobri fizični pripravljenosti. Ob zavesljaju zajamejo več vode, posledično bo zato frekvenca veslanja nižja, zahtevana moč zavesljaja pa večja. Lopate srednje velikosti so bolj namenjene rekreativnim veslačem. Ob zavesljaju zajamejo manj vode, posledično je lahko višja frekvenca vesljajev, ki zahtevajo manjšo fizično moč.

Veslo za levičarje in desničarje

Velika večina veslačev uporablja veslo namenjeno desničarjem. V veliki meri tudi večina inštruktorjev kajaka poučuje tehniko veslanja namenjeno desničarjem, ki običajno zadosti potrebam učencev. Vendar pa se najdejo osebe, ki jim “desničarska” tehnika ne ustreza in morajo poseči po tehniki namenjeni levičarjem. Ključna razlika je med preprijemanjem vesla pri čimer kajakaši, ki primarno uporabljajo desno roko, veslo držijo z desno roko in preprijemajo z levo, kajakaši kateri primarno uporabljajo levo roko pa med veslanjem veslo držijo z levo roko in preprijemajo z desno roko.

Kot med lopatama

Večina turističnih vesel ima kot 60°.
Kot pri tekmovalcih na mirnih vodah je 55°.
Običajen kot pri kajakaših na divjih vodah je 45°.

Gred vesla

Obstaja več vrst gredi. Ravna gred je najpogosteje uporabljena, saj jo je mogoče držati prosto po celi dolžini. Nekatere ravne gredi so lahko tudi ovalne, ne le okrogle oblike. Ergonomska gred omogoča kajakašu naravno držo zapestij. Rezultat te drže je manjša obraba zapestij, kot pri ravni gredi.

Premer gredi vesla

Večina gredi vesla ima premer okoli 30 mm, kar ustreza veliki večini veslačev. Za veslače z manjšimi dlanmi je na tržišču mogoče najti tudi vesla z manjšim premerom gredi, okoli 22 mm, namenjena ženskam in otrokom.

Na povezavi lahko najdete nekaj opisov različnih tipov vesel.