KAJAK

Pri vstopanju v kajakaški svet se lahko osnov naučimo v vsakem kajaku, ki je na voljo. Močno pa si olajšamo učenje, če pred nakupom kajaka določimo kje ga bomo uporabljali in kaj od njega pričakujemo. Na trgu obstaja  nepregledno število različnih tipov kajakov, zasnovanih glede na njihov namen in uporabnost. Pri nakupu kajaka je pomembno, da si kupec določi namen uporabe kajaka, saj si s tem prilagodi nabor možnosti, ki so podane in s tem olajša nakup.

OSNOVNI TIPI KAJAKOV  (za divje vode)

Creek

Creek-er je v osnovi čoln z velikim volumnom, enakomerno porazdeljenim po vsej dolžini. Zaradi takšne zasnove le s težavo povsem potopimo njegov nos ali rep, saj velik volumen vpliva na plovnost čolna, ter pripomore k hitremu vračanju na gladino vode in s tem omogoča kajakašu večji nadzor nad kajakom. Nos in rep kajaka sta zasnovana tako, da preprečujeta vertikalno potapljanje čolna. Nekateri Creeker-ji imajo na dnu manjše robove, ki pripomorejo k bolj odzivnemu obračanju v vožnji po toku. Delovanje robov je podobno delovanju robov smuči pri smučanju. Creeker-ji so različnih dolžin, glede velikost in namen, vendar so praviloma daljši kot play boats in river runners kajaki.

Namenjeni so za strme, tehnično zahtevne rečne struge. Različne oblike na trgu omogočajo plovbo po zelo strmih strugah z nižjim vodostajem, kakor tudi na večjih deročih rekah z višjim pretokom vode. Zaobljen kalup kajaka je v pomoč pri samoreševanju in obračanju kajaka okoli vzdolžne osi. Nos in rep sta dodatno ojačana. Ne nazadnje so dovolj prostorni, da se lahko odpravimo na nekaj dnevne veslaške izlete.


creeker

Play boat

V glavnem so Play boat-i uporabljeni za surfanje na valovih ali izvajanju različnih trikov na brzicah. V nosu in repu kajaka je v primerjavi z ostalimi kajaki občutno manj volumna, zaradi česar so neprimerni za veslanje na divjih vodah brez predhodnega znanja. Sploščena nos in rep, sta ustvarjena za potapljanje in omogočata uporabniku izvajanje vertikalnih trikov. Boki kajaka so skoraj navpični. Volumen, ki je v predelu sedeža pri vertikalnem izvajanju trikov, zagotavlja stabilnost.

Oblika dna play boat-a omogča veslaču, da se čoln pri višanju hitrosti nekoliko dvigne na gladino, s čimer lahko doseže še višjo hitrost. Takšna oblika omogoča obrat okoli vertikalne osi veslača (flat spin) in pripomore k boljšemu nadzoru nad usmerjanjem kajaka. Pomaga pri ovinkanju in ustvarjanju upora, ki je pomemben sestavni del pri izvajanju trikov.


playboat

Downriver boat 

Spadajo nekje med Creek-erje z več volumna in Play boat-e z nižjim volumnom. Uporabniku omogočajo nadzorovano plovbo po rečnem toku, hkrati pa dovoljujejo osnovne trike na brzicah. Za začetnike je najbolj primeren prav ta tip kajaka, zaradi svoje stabilnosti in kontrole.

Sprednji del kajaka ima srednje ali zelo ukrivljeno obliko z več volumna, zadek pa je nižji z manj volumna. Boki kajaka so zaobljeni, kar povečuje stabilnost in pripomore pri eskimotiranju. Večina downriver kajakov je nekoliko daljših, kar je pomembno pri nadzoru nad kajakom in dovoljuje doseganje višje hitrosti.

downriver

VOLUMEN

Volumen kajaka se običajno meri v litrih (običajno 220 – 300 l in več) in je odvisen od tipa kajaka, katerega želite uporabljati. V grobem kajake delimo na tiste z več in tiste z manj volumna.
Kajaki, ki imajo več volumna imajo nos in rep bolj “balonaste” oblike, kar pomaga pri odtekanju vode iz kajaka. To pa pomeni hitrejše vračanje čolna na površje in izboljšuje plovnost. Omenjena funkcija daje veliko prednost začetnikom, kot tudi izkušenim kajakašem, ki se podajajo na težje brzica ali nameravajo premagovati različne slapove in druge rečne padce. V skupino kajakov z več volumna spadajo creeker kajaki. Kajaki z manjšim volumnom imajo že na prvi pogled krajši, bolj ploščat nos in rep z minimalnim volumnom. Takšna oblika dovoljuje rezanje v vodo in omogoča izvajanje trikov prostega sloga. Hkrati pa oblika otežuje plovbo po reki, saj sta nizek nos in rep hitro zalita z vodo, kar vpliva na hitrost in stabilnost. V to skupino spadajo play boat kajaki.

DNO KAJAKA (HULL)

Tradicionalni kajaki imajo t.i. “displacement” obliko dna. To pomeni, da je med nosom in repom neprekinjena krivina skozi celotno dolžino kajaka. Takšna oblika zagotavlja učinkovito plovbo in enostavno vodenje kajaka.
Ravno dno pri katerem se stranice dvignejo pod določenim kotom, imenujemo “planning”. Ob mirovanju ali počasnem veslanju je kajak nekoliko potonjen pod vodno gladino. Ko pa doseže določeno hitrost se dvigne in začne drseti na gladini, ker omogoča lažje obračanje (flat spin). Kljub drsenju na gladini je potrebnega kar nekaj znanja in izkušenj za ohranjanje ravne linije veslanja.

DNO

ROBOVI (CHINES)

Rob je predel kjer se združijo dno in stranici kajaka. Robovi kajakov se v grobem delijo na trde in mehke robove.

Trdi robovi zagotavljajo boljšo kontrolo nad zavijanjem in omogočajo, da čoln čoln bočno drsi ali se vrti na vodi. Zahtevajo pa več znanja in izkušenj, saj se hitro zgodi, da vodni tok čoln prevrne. Kljub univerzalni obliki trdih robov pa obstaja toliko vrst robov, kot je vrst kajakov. Najbolj učinkoviti so koti okoli 90 stopinj, vendar lahko povzročajo težave z manevriranjem še tako izkušenim kajakašem. V zadnjem času se v oblikovanju kajakov uporablja kompromis med učinkovitostjo in odpuščanjem napak med veslanjem. Trdi robovi zahtevajo pozornost in dobro tehniko, vendar to naj ne prestraši začetnikov. Res je, da bi za učenje porabili več časa, kot z katerim drugim tipom robov, vendar vas v zameno za dodaten trud čaka dobro razumevanje dinamike reke in boljša dinamika gibanja telesa.Ob stiku s skalami ali plitvim dnom reke se kajaki z tršimi robovi prej zataknejo ob skale in lahko se zgodi, da ob neprimernem odzivu čoln obrnejo ali ga obrnejo v napačno smer.
Mehki robovi so za razliko od trdih bolj popustljivi pri napakah. Zaradi manjšega bolj zaobljenega roba nudijo manjšo odzivnost v zavojih, vendar je nudijo bolj predvidljiv odziv kajaka ob stiku z dnom ali skalami v strugi.

ROB

ROCKER

Rocker je krivulja kajaka med sredinskim delom in repom ali nosom.

Kick rocker je oblika kajaka, kjer je sredina kajaka precej ravna, tako da je kot med dnom in nosom ali repom precej velik. Takšna oblika pripomore k izvajanju različnih trikov na reki.
Continuous rocker je oblika kajaka, kadar se med repom in nosom kajaka krivulja dna ne prekine. Krivina zmanjša ugrez čolna v vodo, kar omogoča hitrejše menjavanje smeri in boljše manevriranje. Omogoča tudi boljši boof (tehnika uporabljena za skok preko navpičnega padca v potencialno plitvo vodo).

ROCKER

STABILNOST

Upošteva se kako lahko kajak ostane v svoji pravi poziciji v vodi. Stabilnost se deli na dva dela, primarna in sekundarna.

Primarna stabilnost kajaka je kadar je kajak pravilno postavljen na vodo. Stabilnost se veča, če je školjka kajaka širša.  Kajaki z ravnim dnom so primarno bolj stabilni, vendar v mirni vodi težje vrtljivi po vzdolžni osi (eskimski obrat).
Sekondarna stabilnost pride do izraza, kadar kajak postavimo na bok. Večja ko je površina na vodi, večja je stabilnost kajaka. Dobra sekundarna stabilnost pride do izraza kadar se kajakaš sooči z situacijo v kateri se ravnotežje prevesi iz primarnega v sekundarnega.

Načeloma se vsi tipi kajakov prevrnejo na enak način ob slabi tehniki veslanja. Kajaki z tradicionalno oblikovanim dnom (displacement) in mehkimi robovi imajo manj primarne in več sekundarne stabilnosti. Kajaki z ravnim dnom (planning) in ostrimi robovi pa imajo več primarne in manj sekundarne stabilnosti.