Soča

Uvrščamo jo med najlepše slovenske reke in je svetovno znana zaradi kajakaških užitkov, ki jih omogoča. Idealno celoto omočajo okolje, voda, ter atmosfera, ki jo dajejo okoliški vršaci. Veslanje po reki Soči je mogoče od izliva Zadnjice, kjer je možno začeti z veslanjem, pa do Mosta na Soči za katerim postane reka veslaško nezanimiva zaradi jezu elektrarne. Dolga je 62 kilometrov s 10% padcem.

Do čezsoče je voda v prvem kakovostnem razredu, kasneje se spremeni v drugega. Spremljava z avtomobilom je mogoča do vasi Kal Koritnica, za vasjo pa le ponekod. Na spodnjem delu (pod Bovcem) je veslanje vse leto, na zgornjem pa spomladi. Optimalni vodostaj je ob višini vode 110 – 120 centimetrov pri merilcu vode, v Logu Čezsoškem.

PRIPOROČLJIVI ODSEKI

Zadnjica – Bovec (Čezsoča)
Bovec – Bant
Bant – Trnovo
“tolmun” – Kobarid
Kobarid – Most na Soči

HIDROLOŠKA POSTAJA

Merilno mesto
Ovsiše
Vodostaj (cm)
106
Pretok (m³/s)
2.18   Savinja
Temperatura (°C)
8.6
Merilno mesto
Preska
Vodostaj (cm)
85
Pretok (m³/s)
7.07   Savinja
Temperatura (°C)
7.6

Pred veslanjem po Soči, vam priporočamo pregled načrta upravljanja Triglavskega narodnega parka. Saj je veslanje prepovedano območju TNP. Povezava do dokumenta je tukaj, več informacij o kajakaštvu v TNP pa na strani 173. Vsebina načrta upravljanja je zavihek spletne strani TNP, kjer lahko izveste več o tem

Vstop v reko Sočo je najboljši za mostom pri vasi Trenta, dober kilometer za sotočjem z Zadnjico, kjer gre cesta na desno stran reke. Do velikega podora na levi je 2 km lahkega veslanja (do II +). Do zelo nepreglednega, dolgega odseka je še 1,2km lahkega veslanja. Za levim ovinkom opazimo v strugi velike skale in vzpenjajoči se levi breg.  Uporabni so prehodi po desni strani, ki pa so ožji, ter z večjimi padci (do V). Celoten odsek si je prej priporočljivo ogledati z brežine, čoln pa lažje prenesti po desni strani reke. Čez 400m priveslamo do vstopa v prva, mala soška korita, kjer je optimalen vodostaj 80cm. Sredi korit je most (proti Vasi na Skali), za mostom pa na desni pa manjši kamp. Čoln prenesemo 100m  po desni in ponovno vstopimo za pritokom Vrsnice na levi. Od tukaj naprej je možno veslanje tudi pri nižjem vodostaju. Pribljižno 900 metrov naprej nadaljujemo mimo velike skale ob levi obali, 150 m naprej za ostrim levim ovinkom, priveslamo do brzice, ki jo prevozimo po desni (III-). Po 100m priveslamo do dolgega, slabše pregledenga odseka. Prve padce preveslamo po levi, za brvjo veslamo po desni (III+). Čez 250m je vhod v druga, Velika soška korita.

Po vhodu v korita je za desnim ovinkom manjši padec, po 20m pa hitra voda pade v korita. Od tu prenesemo kajak po desni do mostu v Lepeno ob koncu korit in vstopimo 50m naprej na levem bregu. Voda se umiri in dolina se odpre. Čez 500m nižje priteče iz leve strani rečica Lepenjica. Po1,5km lahkega veslanja se struga zopet zoži.  Nekaj deset metrov pred brvjo se začne 70m dolg nepregleden odsek. Vstopimo na desni strani, ter nadaljujemo po sredini. (do –IV). Naslednjih 50m veslanja je lažjih (-III) zadnje padce veslamo po levi (III+). Voda se za tem ponovno umiri. Za naslednjim levim ovinkom je brzica, ki jo veslamo po sredini (III-). Za tem nas čaka le še 1,5km mirnejše vode, ki jo občasno razživijo, dobro pregledne, lahke brzice.

Čez 700m priveslamo do vstopa v tretja soška korita pri Kršovcu. Še pred zadnjo večjo skalo, ki je ob levi obali. Vstop v korita je težji (do IV+), nakar se struga do razširi, tok pa umiri. Za tem delom je še eno težje mesto (III+), potem pa se voda do zavitega izhoda izravna. Priporočljivo je da si korita pred veslanjem skozi njih predhodno ogledamo zaradi debel, ter vejevja ki se lahko zagozdi v njih.

Za koncem korit ponovno vstopimo in nadaljujemo po hitri in valoviti vodi (do II+). 150m kasneje priveslamo do skale ob desnem bregu, ki sega globoko v strugo reke. Kljub toku, ki teče v skalo je na levi strani dovolj prostora za veslanje. Od skale do sotočja z Koritnico pa imamo še 1,5km veslanja po hitri,  pregledni vodi težavnosti do III-. Nadaljujemo 3km po vodi, ki jo občasno prekinjajo manjše brzice predvsem zaradi padcev čez sipine (II+), do mostu pri vasi Čezsoča. Od mostu do Bovca pa še 3km vožnje z avtom.

Na tem delu reke se začenja lažji del veslanja po, primeren tudi za začetnike. Po široki dolini veslamo po lahki vodi (II) mimo Loga Čezsoškega, Žage (pritok Učje na desni) do Srpenice. Za Srpenico se začne dolina ožiti in reka postaja vijugasta. Tok postaja hitrejši, priveslamo do prvih lažjih brzic. Za širokim levim ovinkom, se začne težji del, veliki kanjon Soče.

Na levem bregu je plaža, na desnem udobno mesto za vstop ali izstop ter potoček Bant, po katerem se mesto imenuje.

(Če nameravamo tukaj vstopiti in izstopiti, se peljemo z avtom od Bovca proti Kobaridu mimo Srpenice. Za tovarno za proizvodnjo krede je v dolgem levem ovinku na sredini odcep proti levi z manjšim parkiriščem. Tu se po poti spustimo do vode)

V prvo brzico vstopimo ob levem bregu ali v sredini, nadaljujemo proti desni in veslamo levo v nižje ležeče večje skale (III). Nato veslamo 150m po hitri vodi preko več manjših padcev do velike skale v toku, ter nadaljujemo desno ob njej (do III). Pribljižno 300m veslamo po lažji, a hitri vodi, ki jo občasno prekinjajo manjše brzice. Za tem priveslamo do zelo nepreglednega dela skozi katerega vožnja ni otežena. Čez 50m je velika skala v toku z lažjo brzico, 50m za tem pa nas ponovno pričaka brzica, ki jo preveslamo po desni strani. Nekaj metrov naprej je večja brzica v katero vstopimo po sredini (do III). Po 70m je naslednji padec, kjer se vesla levo od sredine (II+), voda se umiri in po 50m priveslamo do večje skale za katero je na njeni levi še ena, nekoliko manjša skala (med njima je ozek prehod, ki omogoča veslanje). Takoj za skalama je brzica z večjim padcem.

Vesla se od leve proti desni, kjer tok močno dere v skalo ob levi obali (III+). Brzico 30m naprej preveslamo po levi po naslednjih 30m pa priveslamo do nepreglednega “S” zavoja. Vstopimo na desni, za prvo skalo zavijemo ostro levo proti prehodu ob levi obali (III-). Po 50m mirne  vožnje med skalami je pred nami daljša brzica. Vstopimo na levi in veslamo proti veliki skali ob desni obali (IV-), ter takoj za njo desno. Ob različnih vodostajih je mogočih več različnih prehodov. Naslednjih 250m je mirnejših, nakar priveslamo na raven odsek hitre vode. Na koncu se struga zoži, skalo v toku pa obvozimo po levi ali desni strani. Naslednjih 200m je voda mirna. Na desni je lepa sipina in dostop do ceste, ki je 50m višje.

(Z avtom pridemo na to mesto, če v Trnovem iz smeri Bovca na prvem odcepu zavijemo levo in nadaljujemo proti pokopališču, malo pred njim pa ponovno zavijemo levo).

Pod mostom se začne najtežni, 800m dolg odsek. Zaradi slabše preglednosti je bolje, da si ga pred veslanjem ogledamo iz obale. Ob nadaljevanju za širokim desnim ovinkom zaveslamo v daljšo, slabše pregledno brzico. Vstopimo desno od sredino ali po sredini in nadaljujemo po levi strani (IV). V mirnejši vodi, nekoliko nižje zaveslamo čez padec ob skali. Ob višji vodi je mogočih več prehodov. Sledečo brzico za desnim ovinkom lahko preveslamo po vseh treh krakih, najlažja pot je naravnost, desno od velike skale, še posebej ob nižjem vodostaju (IV-). Do naslednje brzice veslamo po levem delu struge. Nekoliko nižje je lažja brzica, takoj za njo pa večji padec, ki ga veslamo po desni, nekaj metrov naprej pa se začne daljša brzica. Preko prvega padca lahko veslamo po levi ali desni strani skale v toku, naslednje preveslamo preko sredine proti desni strani, takoj za večjo skalo zavijemo na levo v mirnejšo vodo (IV). Kakšnih 100 metrov naprej je divja voda lepo pregledna s posameznimi skalami v toku (III-). Priveslamo do ožjega prehoda ob desni obali, za katerim je kakšen meter padca, kjer se tok obrne na levo. Smer držimo od desne proti levi strani, kjer nadaljujemo po mirni a nepregledni vodi ob levi strani struge. Takoj za večjima skalama spremenimo smer na desno stran skozi prehod ob desni obali. Ob višji vodi je mogoče veslanje naravnost ob skalah po prehodu tik ob levi brežini. Nekaj 10 metrov nižje priveslamo do brzice, kjer je najugodnejši prehod ob levi obali, težje prehoden del pa je na desni strani. Za tem delom se lahko ustvavimo na brežini na desni strani. Lahko pa po sredini preveslamo še zadnjo brzico in za njo pristanemo na desni strani.

Tukaj svetujemo izstop iz reke, saj je veslanje naprej zaradi izredno nepregledne struge, nekaterih pogojno vesljivih mest in višjih padcev primerna za bolj izkušene kajakaše. Iz mesta pristanka lahko čoln odnesemo po poti na parkiriške ob Trnovem.

Do “tolmuna”, lahko nadaljujemo veslanje, če se z avtom peljemo pribljižno 1,5km od Trnovega proti Kobaridu. Na izogibačišču prvega desnega ovinka se lahko spustimo do vode.

V vodo ponovno vstopimo nasproti večjega hudournika nasproti hudournika, ki vo Sočo teče iz levega brega. Skozi ovinek tok dere proti levi obali, zato je vstop toliko zahtevnejši (III+). Takoj za ovinkom je brzica z večjim padcem. Ta del preveslamo po levi strani za večjo skalo na desni strani struge. Za skalo nas pričaka večje zahtevnejše mesto, kjer voda dere v skalo ob desni obali. Najlažji prehod je v prelivo med skalo in desno obalo, mogoč prehod je tudi prehod levo od skale(IV-). Za tem delom se začne nekaj sto metrov dolg del živahne vode, na nekaterih mestih slabše pregleden. Veslanje po glavnem toku redko doseže težavnost III-. Za naslednjim ostrejšim desnim ovinkom je močnejša kamnita brzica v katero vstopimo po sredini in nadaljujemo po desni strani. Ob višjem vodoostaju je celoten odsek mogoče preveslati po sredini (do IV). Za tem se tok umiri, občasno se v vodi pojavijo manjše brzice (doIII-). Tukaj po 1,5km veslanja priveslamo do izliva Kozjaka na levi strani. Naprej od tukaj veslamo še dober kilometer po čudoviti soteski v mirni vodi do mostu pri Kobaridu. Nekaj metrov za mostom  je mogoč pristanek na levi strani , kjer imamo do ceste še kakšnih 50m.

Lahko pa veslanje nadaljujemo po mirni vodi do mostu pred Tolminom (15km). Po poti nekaj manjših brzic, tehnično nezahtevnih in preglednih. Pod od Tolmina lahko nadaljujemo še kakšnih 5km po “jezeru” do Mosta na Soči.

Zemljevid Soče
Čezsoča
Cezsoca Slovenia
Partly cloudy
7°C
Občutek: 7°C
Zračni pritisk: 1020 mb
Vlažnost: 85%
Hitrost vetra: 4 km/h VSV
 
Skica reke
Skica reke
Po odsekih

Zadnjica - vas Soča 7km
padec 15%; težavnost II + do V ; nevesljivo
vas Soča – Lepena 4km
padec 16%; težavnost III + ; nevesljivo
Lepena – izliv Koritnice 6km
padec 8,5%; težavnost III – IV
Koritnica – Čezsoča 3km
padec 6%; težavnost do II +
Čezsoča – Log Čezsoški 5km
padec 5%; težavnost II
Log Čezsoški – Bant 5km
padec 6,5%; težavnost II +
Bant – Trnovo 4km
padec 13%; težavnost III – IV, IV +
Trnovo – “tolmun” 2km
padec 33%; težavnost do VI
“tolmun” – Kobarid 2,5km
padec 6%; težavnost do IV
Kobarid – Most na Soči 20km
Padec 3%; težavnost do II +

Video reke