Savinja

Osrednja reka Kamniško Savinjskih alp omogoča veslanje skozi vse leto, saj je v njeni strugi dovolj vode. Spremljava z avtomobilom je mogoča le do Ljubnega, kasnjej pa le na nekaterih odsekih. Od Solčave do Celja meri 61 km s povprečnim padcem 7%.

PRIPOROČLJIVI ODSEKI
most pri Rogovilcu – Luče
Luče – Ljubno
Struge – Šc Jakop
Ljubno – Nazarje

HIDROLOŠKA POSTAJA

Merilno mesto
Stara Fužina
Vodostaj (cm)
143
Pretok (m³/s)
7.15    
Temperatura (°C)
7.4

Merilno mesto
Bohinjska Bistrica
Vodostaj (cm)
128
Pretok (m³/s)
11.4   pada
Temperatura (°C)
6.1

Za kajakaše najbolj zanimiv del je prav gotovo od Solčave do Ljubnega. Pri višjih vodostajih lahko veslamo naprej od Solčave, pri nižjih pa od Luč.

Najprimernejši začetek za veslanje je v Solčavi pod mostom. Kljub ozki strugi in hitri vodi je reka dobro pregledna, težavnost pa ne preseže II stopnje. Nekaj 100 m naprej je 1 m visok jez, pod katerim so skale. Priporočljiv je ogled, pred spustom. Naslednjih 2,5 km je lažjega veslanja. Za mostom pri Rogovilcu je 2 m visok jez, ki je vesljiv po drči.

Od jezu naprej nadaljujemo po toku mimo prvih večjih skal (III-). Takoj za mostom (cesta prečka reko na desno stran za Robanov kot) se začne odsek, ki je slabše pregleden, težavnosti do IV-. Preveslamo po toku skozi ozke prehode v strugi, kjer se kakšnih 100 m za tem delom v mirnejši vodi iz desne priključi potok Bela. Po 100 m lažjega, na nekaterih delih slabše preglednega veslanja, priveslamo do desnega ovinka za katerim je brzica, kjer teče tok v večjo skalo. Ozek prehod je na desni (do IV) za skalo. Takoj za prehodom je tolmun za njim pa brzica, podobna prejšnji. Naprej je v strugi večja skala okoli katere je prehod po desni strani. Zaradi vodnega toka je lahko prehod težaven za veslanje. Za tem delom se tok umiri (III). Čez 150 m je manjša brzica. Za naslednjim levim ovinkom, približno 100 m naprej se začne 200 m dolg, ožji in slabo pregleden odesk v katerem je več brzic težavnosti do IV. Brzice so najlažje prehodne v smeri glavnega toka. Za vsakim padcem je nekaj metrov mirnega toka, kjer si lahko ogledamo kako nadaljevati z veslanjem. Do mostu pred Iglo (cesta gre na levo stran), težavnost pade na III+. Nekaj metrov naprej pa pridemo do Presihajočega studenca. Tu se tok še bolj umiri.

Do Luč je 4 km lahkega veslanja (do II). približno 2 km za Presihajočim studencem cesta ponovno prečka reko da desno stran. Le streljaj pred lučami nas pričaka 2 m visok jez. Pred veslanjem si ga je priporočljivo ogledati s kopnega.

Le nekaj 10 m za mostom v Lučah v Savinjo iz desne priteče potok Lučnica. Od tega pritoka je še dober kilometer nezahtevne vode (do II). Nato se začnejo lažje brzice (do III-). Čez 250 m se začne dolg odsek težavnosti III+. Prvo brzico preveslamo po sredini, brzice bred večjo skalo pa ob desni obali. Naslednjih 300 m veslamo po živahni vodi (do III-), do levega nepreglednega ovinka za katerim se začne ”katarakt”, mogočna in najtežja brzica na Savinji, del nje je imenovan tudi ”kopalnica”. Pred veslanjem ”katarakta” vam svetujemo ogled tega odseka v celotni dolžini.

Za manj izkušene kajakaše je veslanje priporočljivo nadaljevat kakšne 3 km pred Lučami v zaselku Struge, kjer je ob mostu pod katerim je primerno vstopno mesto Okrepčevalnica Struge. Veslanje nadaljujemo po živahni vodi, ki je pogosto prekinjena z krajšimi a dobro preglednimi brzicami, težavnosti do II+. Približno 5 km naprej priveslamo do jezu, pred naseljem Trbiž, tukaj lahko veslamo ob desnem bregu, čež 50 cm visok skok.

V nadaljevanju je voda čedalje bolj mirna in čez kakšna 2 km priveslamo do  mostu pri ljubnem. Pred in za mostom je več primernih mest za izstopanje, saj od tega mesta dalje Savinja izgubi značaj divje reke. Naprej je veslanje mogoče tudi z odprtim čolnom.

Specifične informacije o plovnem režimu lahko preberete v odloku občine Luče na naslednji povezavi.

Zemljevid Savinje
Luče
Luce Slovenia
Partly cloudy
9°C
Občutek: 9°C
Zračni pritisk: 1020 mb
Vlažnost: 78%
Hitrost vetra: 4 km/h JV
 
Skica reke
Skica reke
Po odsekih

Solčava – most pri Rogovilcu 3 km,
padec 10%, težavnost do II +
most pri Rogovilcu – Igla 3 km, padec 18%,
težavnost III – IV, (VI+)
Igla – Luče 4 km, padec 7%,
težavnost II
Luče – Ljubno 11 km, padec 9%,
težavnost do III +, (V)
Ljubno – Nazarje 10 km, padec 6%,
težavnost II, jezovi
Nazarje – Letuš 8 km, padec 5%

Video reke