Krka

Zelena lepotica, kot jo imenujejo domačini je ena izmed najdaljših slovenskih rek, ki očara predvsem z svojimi atraktivnimi jezovi. Kajašaško najbolj zanimiv del je od vasi Krka do Žužemberka s povprečnim padcem 8 %. Spremljava z avtomobilom ni mogoča vzdolž cele reke, gre pa čez reko dosti mostov, kjer je mogoč dostop do vode. Krka je vesljiva do pozne pomladi in ob večjih nalivih, ko se nivo dvigne za nekaj dni.

HIDROLOŠKA POSTAJA

Merilno mesto
Hrastnik
Vodostaj (cm)
312
Pretok (m³/s)
229    
Temperatura (°C)
12.6

Vstop v reko je najlažji za mostom v vasi Krka. Kakšnih 600 m za mostom nas pričaka jez visok okoli 1 m, ki ga preveslamo po sredini ali po nekoliko desni strani. Do vasi Lese priveslamo po 1,5 km mirne vode, kjer nas nekaj sto metrov za vasjo pričaka jez (1,5 m), ki ga preveslamo po sredini ali v območju preloma med skalama. Takoj za desnim ovinkom je 2 m visok jez, ki ga preveslamo po naravnem useku ob levi obali. Naprej je struga mirna kakšen kilometer, do jezu elektrarne Zagradec. Pred veslanjem čez si je jez priporočljivo ogledati iz brežine.Če nismo prepričani o spustu, čoln prenesemo. Naslednji jez nas pričaka 150 m naprej, visok je 2 m in ga preveslamo po prelomu. Za jezom je most Ambrus, 200 m za njim priveslamo do naslednjega jezu. Preveslamo ga lahko po levi in desni strani. 100 m nižje ob strugi je manjši jez, ki ga preveslamo ob levi obali po prelomu.

V naslednjem kilometru nas pričaka nekaj manjših kaskad, za njimi pa 2 m visok jez. Vesljiv je pribljižno 3 do 4 m od leve obale, po useku. Naslednji kaskaden jez nas pričaka šele čez kakšen kilometer mirnejše vode z manjšimi kaskadami (do 0,5 m). Jez je vesljiv v območju sredine. Po pribljižno 500 m veslanja priveslamo do mostu v Drašči vasi, kjer lahko nadaljujemo 1,5 km po prijetni vodi, ki teče preko večih manjših padcev, do jezu visokega 1,5 m. Jez je vesljiv po širokem useku ob desni obali. Nekoliko nižje (150 m) se kaskade počasi spreminjajo v lažje brzice (do II).

Dober kilometer naprej priveslamo do vasi Šmihel. Naprej od mostuje še slab kilometer živahne vode, nakar brzice preidejo v manjše kaskade. Do naslednjega jezu (visok 1 m) je 2,5 km mirne vode, ki jo prekinjajo manjše kaskade. Jez preveslamo po levi strani. Pod vasjo Prapreče je ob jezu star mlin. Tukaj vstopimo v naraven kana lob zajezitvi pred mlinom. Po dveh padcih se voda nekoliko umiri, naprej pa zaveslamo nekaj metrov proti levi v naraven usek jezu, kjer preskočimo še zadnji 2 m visok skok. 250 m za njo je kaskada, katera ima na levi drčo, ki omogoča lažji prehod. Do jezu v Žužemberku je še 150 m mirne vode. Najlažji prehod na tem delu je naravnost preko kaskad po desni ali levi strani. Lahko gremo čez 4 m visok skok, če zaveslamo po kanalu ob desni obali.Za zadnjim jezom sledi most, kjer z veslanjem prenehamo, saj se voda popolnoma umiri, veslanje pa postane nezanimivo.

Zemljevid Krke
Žužemberk
Zuzemberk Slovenia
Partly cloudy
Partly cloudy
10°C
Občutek: 10°C
Zračni pritisk: 1020 mb
Vlažnost: 78%
Hitrost vetra: 4 km/h VJV
 
Skica reke
Skica reke
Po odsekih

Vas Krka – Zagradec 4,5 km
padec 3 %; težavnost do II+
Zagradec – Šmihel 7 km
padec 6 %; težavnost do II+
Šmihel – Žužemberk 4,5 km
padec 5 %; težavnost do III-
Žužemberk - Soteska 10 km
padec 1,5 %; težavnost do II+

Najem opreme + Šola
Video reke