Koritnica

Kot desni pritok Soče nam Koritnica nudi 4,5 km izredno lepega, lažjega, ponekod pa tudi težjega veslanja. Težavnost na nekaterih delih doseže IV. Padec je 16 %. Spremljanje z avtomobilom ob Koritnici ni mogoče. Veslanje po reki poteka do pozne pomladi, ter v bolj deževnih poletnih mesecih. Je pa mogoče veslanje tudi pri nižjem vodostaju.

HIDROLOŠKA POSTAJA

Merilno mesto
Kokra
Vodostaj (cm)
97
Pretok (m³/s)
9.10   pada
Temperatura (°C)
8.8

Vstopno mesto je dostopno po cesti Bovec-Predil, kakšnih 100m pred trdnjavo Kluže, kjer se lahko spustimo do vode. Nekoliko nižje, 50m za vstopom se v reko izliva potok Šumnik nato pa se začne 70 m dolg, močno kamnit odsek (do III). Vstopimo v območju sredine in nadaljujemo proti levi. Za veliko skalo ob levem bregu se voda za nekaj metrov umiri. Na tem delu se začnejo Koritca, 80 m dolga, z ozkim in zavitim izhodom (do IV-). Padec na vstopu preveslamo po sredini, skalo v sredini pa lahko obveslamo po obeh straneh. Voda se do ostrega desnega ovinka umirja, vendar vseeno ostaja močan tok. Pred veslanjem si je teren priporočljivo ogledati iz brega.

Struga se nadaljuje po bolj umirjeni in pregledni vodi, do mostu ceste Bovec-Vršič. Takoj za mostom se začne manjši kanjon in 50 m za vstopom nam pot zapre večja skala v toku. Lažji prehod je na desni strani(III). 100 m kasneje se kanjon odpre in naslednji kilometer veslamo po hitri, a lahki vodi. Ko nad desno obalo opazimo prve hiše, smo pred zadnjo težjo brzico pred izlivom v Sočo. Odsek je slabše pregleden in močno vijugast. Veslamo po toku, zahtevnejši pa je zadnji padec, kjer tok dere v levi breg (III+). Tukaj lahko izstopimo ali pa nadaljujemo še 3 km do mostu pri vasi Čezsoča po hitri, a lažji vodi (do II+).

Zemljevid Koritnice
Bovec
Bovec Slovenia
Partly cloudy
7°C
Občutek: 7°C
Zračni pritisk: 1020 mb
Vlažnost: 85%
Hitrost vetra: 4 km/h VSV
 
Skica reke
Skica reke
Video reke