Kolpa

Po pokrajini lahko uvrstimo Kolpo med najlepše Slovenske reke, še posebej če jo pogledamo iz vrha Loške stene. V vsej svoji dolžini nam ponuja obilico veslaških užitkov. Najbolj zanimivih je 20 km med Osilnico in Brodom na Kolpi, s povprečnim padcem 4%.

PRIPOROČLJIVI ODSEKI

Osilnica – Brod
Brod – Stari trg
Stari trg – Vinica
Vinica – Metlika

HIDROLOŠKA POSTAJA

Merilno mesto
Kranjska Gora
Vodostaj (cm)
150
Pretok (m³/s)
2.55    
Temperatura (°C)
7.5

Spremljava za avtomobilom je mogoče do Broda, kasneje pa na posameznih delih. Najprimernejši čas za veslanje je do pozne pomladi, kasneje pa po dežju, na katerega hitro reagira.

Najboljše vstopno mesto je kakšnih 500 m pod Osilnico. Prva dva kilometra je voda nezahtevna. Prve skalnate ovire v desnem ovinku veslamo po levi, ko pa se struga izravna zaveslamo proti desni v naraven kanal, kateri nas vodi do prve težje ovire (do IV-). V strugi lahko opazimo večjo skalo okoli katere je možen prehod po desni ob višjem vodostaju in po levi ob nižjem vodostaju. Za skalo je ob nižjem vodostaju potrebno nekoliko več pazljivosti zaradi skal, ki gledajo iz vode. Najslednjih 100 m je voda mirna, za mirnim delom pa se začne brzica, ki vodo usmerja v skalo, zato se držimo leve strani (III-). Po 500 m mirnejše vode priveslamo do vasi Ribjek, kakšnih 100 m za vasjo pa nas čaka naslednja brzica. Reka na tem delu naredi ostrejši desni ovinek, ki se konča z večjo brzico. Celotno brzico je najlažje preveslati po desni strani po naravnem kanalu (do III+). Voda se ponovno umiri in po približno 500 m priveslamo do vasi Ložec po 1 km pa do vasi Grintavec. Voda je na tem delu nezahteva, občasno jo prekinjajo lažje, dobro pregledne brzice. Po 1,5 km priveslamo do Bosljive Loke, čez 1 km pa do vasi Mirtoviči in še nekaj metrov naprej do mostu, kjer gre cesta na desno, Hrvaško stran. Za mostom je vas Gašparci, 2 km za vasjo za daljšim levim ovinkom pa kaskadna brzica (III) Najlažji je prehod po sredini. Čez 500 m priveslamo do zadnje težje ovire, pregrade, ki pregrajuje strugo. Ob višji vodi jo preveslamo po sredini ob nižji pa tik ob desni strani. Do Kužlja je 3 km, do Broda pa še 6 km lahkega veslanja.

Od Broda lahko veslanje nadaljujemo po prekrasnem, samotnem kanjonu s presenetljivo mirno vodo, ki jo tu in tam prekinejo lažje, dobro pregledne brzice (do II+). Vredno si je ogledati jamo Bilpo, ki je v skalah na levem bregu nekaj 100 m za zaselkom Spodnja Bilpa. Pod jamo je stara kovačija. Od Bilpe naprej je voda še bolj mirna, postaja tudi vse toplejša, občasno pa jo prekine kak lahko prehoden jez.

Zemljevid Kolpe
Osilnica
Osilnica Osilnica Slovenia
Partly cloudy
8°C
Občutek: 6°C
Zračni pritisk: 1020 mb
Vlažnost: 81%
Hitrost vetra: 7 km/h V
 
Skica reke
Skica reke
Po odsekih

Osilnica – Bosljiva Loka 9 km
padec 3,5%, težavnost do IV-
Bosljiva Loka – Kuželj 5,5 km
padec 5,5%, težavnost do III
Kuželj – Brod 6 km
Padec 2,5%, težavnost do II
Brod – Spodnja Bilpa 15 km
padec 1,5%, težavnost do II+
Spodnja Bilpa – Stari trg 11 km
padec 1,5%
Stari trg – Severin 12 km
padec 1%
Severin – Vinica 10 km
padec 1%
Vinica – Metlika 40 km
padec 1%

Video reke