Kamniška Bistrica

Izvira pod domom v Kamniški Bistrici. Čista, hitra reka po kateri je veslanje mogoče v glavnem le spomladi in po dežju. Spremljava z avtomobilom je mogoče le na nekaterih odsekih. Cesta leži na levem bregu, vendar je na nekaterih mestih zelo visoka. Do kraja Stahovice je 7 km hitre vode, s povprečnim padcem 23 %. Reka spada v zgornjem delu med najčistejše reke v Sloveniji, težave pri veslanju pa povzročajo hiter tok po izjemno kamniti strugi, ter možna podrta drevesa.

HIDROLOŠKA POSTAJA

Merilno mesto
Spodnja Ložnica
Vodostaj (cm)
128
Pretok (m³/s)
3.92   pada
Temperatura (°C)
12.4

Vstopiti je priporočljivo za sotesko Predaselj, pribljižno 800 m pred domom v Kamniški Bistrici. Kjer je od avtomobila do reke potrebnih še kakšnih 150 m hoda, dokler se soteska ne odpre. Vožnja s skozi sotesko ni priporočljiva (mogoča), zaradi ozkega 2 m visokega padca v sredini. V reko vstopimo za izvirom pod domom in zaveslamo 200 m do betonskega mostu po hitri a lahki in pregeldni vodi. Mostu sledi težaven in nepregleden 50 m dolg odsek (do IV+). 50 m naprej je lažjih in preglednejših (III-) do dveh večjih skal (vsaka na svojem bregu), kjer se prične težji nepregleden odsek, ki v dolžino meri 100 m (do IV-). Oba težja dela si je pred veslanjem priporočljivo ogledati z brega. Za njim se voda do vstopa v Predaselj umiri. Da smo na vstopu v sotesko spoznamo ko se bregovi reke strmo dvignejo skupaj. Izstopimo na desni obali, saj za ostrim desnim ovinkom v soteski izhod ni več mogoč! Čoln prenesemo po desni strani do konca soteske.

Povratek v vodo je šele za koncem soteske ob večji skali sredi toka. Voda je hitra a nezahtevna (do III-), le nekaj ovinkov je nepreglednih. Po preveslanih pribljižno 500 m nas reka pripelje do izliva Kamniške Belen a levi strani. Čez 1,2 km je v desnem ovinku brzica, kjer se držimo leve. Za mostom, ki pelje k žičnici Velika Planina je še 300 m slabše pregledne vode. Naslednje težko mesto za mostom je za levim ovinkom pod steno (III). Vanj vstopimo na levi in veslamo desno od skal na sredini struge. Veslanje nadaljujemo 3 km po lažji, vendar večinoma pregledni hitri vodi (do III-). Za tem delom se voda umiri, levi breg izravna. Po nekaj sto metrih priveslamo do slabše preglednega ovinka. Vanj vstopimo po desni strani, zadnjega skoka pod mostom pa se najlažje lotimo po levi (III). Za mostom pridemo v območje rudnika. Čez 600 m nas pričaka 2 m visok jez, kakšnih 100 m naprej pa priveslamo do mostu, kjer izstopimo.

Zemljevid Kamniške Bistrice
Kamnik
Kamnik Slovenia
Partly cloudy
10°C
Občutek: 8°C
Zračni pritisk: 1020 mb
Vlažnost: 75%
Hitrost vetra: 11 km/h VSV
 
Skica reke
Skica reke
Po odsekih

Predaselj (ob koncu zožitve soteske) – žičnica Velika Planina
3 km, padec 32 %; težavnost do III
žičnica Velika Planina – Stahovica
5 km, padec 18 %; težavnost do III