VSTOP, VESLANJE IN IZSTOP

VSTOP IN IZSTOP

Na morju za vstop v čoln navadno ne moremo uporabiti splava ali pomola. Če imamo to možnost, v čoln vstopimo na takem mestu in upoštevamo osnovna navodila. Podobno je, če vstopamo s skale, le da pri tem upoštevamo morebitno valovanje.

Ko vstopamo v čoln na peščeni obali, bo potrebno uporabiti drugo tehniko. V čoln sedemo na obali, tako da je kljun čolna v stiku z morjem. Zapnemo si krovnico in v čolnu vzpostavimo aktivni položaj. Veslo položimo na pokrov čolna in se s pomočjo soročnega dvigovanja in potiskanja čolna proti morju pomaknemo v globljo vodo. Ko čoln splavimo v vodo, primemo veslo in odveslamo. Če je morje mirno, pri tem nimamo težav. Več težav nastane, ko proti nam pljuskajo valovi. Bodite pozorni, da vam ne odnese vesla. Veslo lahko zataknete za vrvi, ki so napeljane na pokrovu čolna, ali ga držite v eni roki, medtem ko se odrivate proti morju. Po splavitvi čolna zaveslajte naravnost proti valovom. Kot čolna na valove mora biti 90 stopinj. Če imate v čolnu naloženo dodatno opremo, upoštevajte, da se obtežen čoln v valovih obnaša drugače, zato poskrbite, da boste veslali resnično naravnost proti valovom. Če vas obrne bočno, vas bo val hitro vrnil na obalo.

Podobno kot pri vstopu v čoln, lahko tudi pri izstopu uporabimo pomol, če ga imamo pri roki. Spet bomo upoštevali nekaj posebnih navodil, ko pristajamo na peščeno obalo. Pomembno je, da za pristajanje na obalo ne uporabimo načina jezdenja vala. Z valovi priveslamo čim bližje obale. Čoln naj bo na valove postavljen v kotu 90 stopinj. Pustimo, da gre val pod čolnom na obalo. Tudi pri manjših valovih bo mogoče potrebno zaves- lati nazaj, da nas bo val prehitel. Za valom, ki nas je prehitel veslamo na obalo. Ko smo dosegli obalo, se z rokami s soročnim dvigovanjem in potiskanjem potegnemo na obalo. Pri tem bodimo hitri, da nas val, ki se vrača nazaj v morje, ne ponese s seboj. Namesto soročnega potiskanja lahko na istem mestu tudi hitro izstopimo iz čolna in čoln povlečemo na obalo. Pozor! Vesla ne smemo izpustiti, da nam ga ne odnese v morje.

OSNOVNI ZAVESLJAJ

Za vodenje morskega kajaka bomo lahko uporabili vse vrste zaveslajev, ki smo jih že opisali. Če poznamo osnovne zaveslaje z manevriranjem, ne bo večjih težav. Ravno tako bosta opora na veslo in vesa na veslu primerni tehniki za uporabo na morju.

Učinkovit osnovni zaveslaj naprej bo ključnega pomena za zadovoljno veslanje, saj se bomo kasneje utrudili. Ker ima morski kajak po sredini dna od repa do kljuna zametke gredlja, kar omogoča da bolje drži smer, je nekaj več težav pri spreminjanju smeri ali obračanju čolna. Te težave lahko zmanjšamo na nekaj načinov. S preprijemanjem oprijema na ročaju lahko podaljšamo ročico. Z eno roko veslo primemo tik ob listu z drugo pa na sredini ročaja in izvedemo zaveslaj s stranjo, na kateri je daljša ročica. Tako lahko dosežemo, da so zaveslaji v loku naprej in nazaj ter opora na veslo bolj učinkoviti. Pri obračanju si lahko pomagamo tudi z nagibom čolna. Če čoln nagnemo na zunanji bok, zmanjšamo vpliv gredlja. Čoln se tako lažje obrne. Učinkovito spremembo smeri tako dosežemo, da se nagnemo na bok in na isti strani izvedemo zavesljaj v loku naprej.