VESLANJE V PARU

V kanuju pogosteje veslamo v paru kot sami. Vrsta problemov, ki jih ima posameznik, ko vesla v kanuju sam, pri veslanju v paru odpade. Ko veslata partnerja usklajeno vsak na svoji strani kanuja, krmarjenje za vzdrževanje smeri naravnost skoraj ni potrebno.

Klub vsemu mora biti za uspešno vodenje kanuja komunikacija med partnerjema dobra. Za vodenje čolna je navadno zadolžen kanuist na repu, saj lažje spremlja gibanje kanuja. Pod nadzorom ima tudi vse, kar počne partner na kljunu. Ko se kanuist na kljunu odloči spremeniti smer, lahko s pravilnimi zaveslaji pomaga kanu voditi k želenemu cilju. Oba kanuista za vodenje čolna uporabljata zaveslaje, o katerih smo nekaj že povedali.

Ali bo za obračanje čolna kanuist na kljunu uporabil zaveslaj v loku naprej, partner na repu pa na nasprotni strani zaveslaj v loku nazaj, je odvisno od odločitve kako je potrebno obrniti kanu. Izbira taktike kombinacije zaveslajev kanuista na kljunu ali repu bo odvisna od tega, ali naj kanu ohranja hitrost ali ga je potrebno obrniti na mestu. Več kot boste vadili, ustreznejše bodo odločitve.