RAVNANJE OB PREVRNITVI

Ko se odpravljamo na veslanje s kanujem, se moramo zavedati, da se čoln lahko tudi prevrne. Znanje o ukrepih v primeru prevrnitve je enako pomembno kot osnovni zaveslaji. V primeru, da čoln izgublja ravnotežje je pomembna ocena, ali se bo to res zgodilo. Če imamo med prevračanjem še čas, da skočimo iz čolna, nam bo morda uspelo, da se kanu ne bo prevrnil in nam ne bo potrebno iz njega prazniti vode. Ta ukrep je varen le, če smo prepričani, da bomo lahko skočili ven preden se čoln popolnoma prevrne. Z roko se opremo na rob čolna in se iz njega odrinemo. V drugi roki držimo veslo. Če nam je uspelo, da se kanu ni prevrnil, lahko kanu s plavanjem povlečemo do obale ali pa uporabimo tehniko vstopa v kanu v globoki vodi. V tem primeru bo pomoč partnerja v sosednjem čolnu zelo dobrodošla.

Ko pa nam ta manever ni uspel in se nam je kanu prevrnil, ga primemo za kljun ali rep in ga s plavanjem povlečemo do brega. Na bregu ga povlečemo na obalo in ga postavimo na bok, da iz kanuja izteče voda.

Kanu je možno obrniti v plovni položaj tudi v globoki vodi in se vrniti nazaj vanj, vendar to zahteva precej več vaje. Obračanje izvajamo na sredini kanuja. Prevrnjen kanu na eni strani rahlo dvignemo. Uporabiti bomo morali obe roki, zato veslo postavimo v čoln. Pod vodo kanu primemo za robova. Na strani, kjer obračamo kanu, rob potisnemo navzgor z vso močjo. Ob tem nasprotni rob, ki ostaja v vodi malo privlečemo. Če smo bili uspešni, smo kanu obrnili v plovni položaj, ne da bi zajeli veliko vode. Za vstop v kanu se primemo za bližnji rob kanuja in nanj prenesemo vso težo. Da se kanu ne bi ponovno prevrnil, se primemo za nasprotni rob in težo povlečemo nad sredino čolna. Iz tega položaja zlezemo v čoln.

REŠEVANJE OB POMOČI “REŠEVALNEGA KANUJA”