RAVNANJE OB PREVRNITVI

Veslanje je varno, če poznamo in upoštevamo varnostne zahteve. Te se v različnih kajakaških okoljih razlikujejo. Vendar je ne glede na vse okoliščine prvo pravilo, da se pred vstopom v čoln v vodi varno počutimo. To pomeni, da znamo plavati. Če se nam zgodi, da se čoln prevrne, moramo ohraniti prisebnost, zato pa se moramo v vodi poču- titi varne. Prva varnostna storitev je torej rea- giranje v primeru prevrnitve. V primeru prevračanja je potrebno ohraniti trezno glavo. Bodite sproščeni. Plavalni jopič ima dovolj vzgona, da vas bo dvignil na površino. Pod vodo spustimo veslo in se pripravimo za izstop iz čolna.

HITRE POVEZAVE

IZSTOP IZ ČOLNA OB PREVRNITVI

V primeru, da imamo zapeto krovnico, bo prva naloga odpiranje le-te. Z roko primemo za zanko na krovnici in jo potegnemo k sebi. Poskrbimo, da se odpne krovnica po celem robu. Z rokama se primemo za rob odprtine. Noge osvobodimo iz kolenskih opor, tako da jih v kolenih stisnemo skupaj in noge pokrčimo. Z rokami se odrinemo iz čolna. Ko smo zapustili čoln, splavamo na površino. Poskušajmo z roko obdržati stik s čolnom, tako da nam ne uide. Potem moramo čim hitreje ujeti še veslo in prijeti čoln za eno izmed varnostnih zank na repu ali kljunu. Čoln lahko v skrajnem primeru držimo tudi za sedežno odprtino.

Nazaj na vrh↑

PLAVANJE Z OPREMO IN PRAZNJENJE ČOLNA

Čoln držimo za zanko ali za sedežno odprti- no, v drugi roki držimo veslo in z nogami kot pri prsnem slogu plavamo proti obali. Pri plavanju z opremo lahko plavamo v prsnem ali hrbtnem položaju. Slednji je mnogokrat primernejši. Če plavamo na mirni oziroma stoječi vodi, nam problem predstavljata le veslo in z vodo napolnjen čoln ter dejstvo da plavamo oblečeni. V primeru plavanja na divji vodi je dodatna težava močan vodni tok in druge tvorbe. O plavanju po divji vodi bo več govora v delu, ki govori o varnosti. Med plavanjem k obali bodimo pozorni na mesto, kje želimo doseči obalo. Če se le da, izberimo takšno mesto, na katerem bomo čoln čim lažje izvlekli na obalo. Ko dosežemo obalo, čoln potegnemo na suho in ga izpraznimo. Ker je v čolnu velika količina vode, je potrebno čoln najprej obrniti na bok. Voda tako odteka skozi odprtino. Ko je vode le še do roba odprtine, čoln obrnemo narobe. Sami ali s pomočjo partnerja vodo iz čolna izpraznemo na način zibanja.Skozi sedežno odprtino bomo izpraznili še preostali del vode. Nekateri rekreativni kaja- ki imajo na repu tudi luknjo, ki jo zapira čep. Ostanek vode v čolnu lahko izpraznimo tudi skozi to odprtino.

Nazaj na vrh↑

ESKIMO REŠEVANJE

Seznanili smo se z zaveslaji, ki nam omogočijo doseganje želenega cilja in tudi z dvema načinoma, da čoln z oporo vrnemo v ravnotežni položaj. To pa ni vedno mogoče. Predvsem pri veslanju v zahtevnejših razmerah na divji vodi ali morju se bomo znašli v situaciji, ko se s čolnom prevrnemo. Znanje eskimo reševalne tehnike in eskimskega obrata sta ključna, da nam bo veslanje še naprej v užitek. Neprestano plavanje in reševanje opreme zna biti namreč precej mučno. Z znanjem eskimskega obrata se bomo na vodi počutili varnejše in tako bomo lažje izbirali prave odločitve.

Znanje eskimo reševanja je eden od prvih korakov za obvladanje eskimskega obrata. Pomaga nam, da se iz prevrnjenega položaja vrnemo v osnovni položaj, s tem da se z rokami opremo na partnerjev čoln. Pri eskimo reševanju nam partner navadno poda kljun čolna, na katerega se opremo in vzpostavimo osnovni ravnotežni položaj. Pri tem je pomembno delo nog, kolkov in trupa. Za uspešno izvedbo eskimo reševanja pa morajo biti ustvarjeni nekateri pogoji, ki bodo osnova tudi pri eskimskem obratu. Kot prvo moramo biti v čolnu dobro uprti, da zagotovimo dober stik kajakaša in čolna. Za to morajo biti stopalne in kolenske opore ter opora za hrbet primerno nastavljene. Pomemben je tudi aktivni položaj v čolnu. Aktivni položaj pomeni, da smo s stopali trdno oprti v stopalne opore, v kolenih tesno v kolenske in da nam hrbtna opora omogoča dobro oporo v pokončnem sedečem položaju. V tem položaju je stik med kajakašem in čolnom trden. Telo tako rekoč zaklenemo v čoln.

Po prevrnitvi spustimo veslo in se s telesom in rokami čim bolj iztegnemo na stran proti gladini. Dlani so postavljene na gladino, da nam partner lahko poda kljun svojega čolna. Primemo se za kljun čolna, ki nam sedaj služi za oporo. Postavljanje v ravnotežni plovni položaj začnemo s tem, da s kolenom dvignemo bližnji bok, temu se pridruži delo v kolkih in trupu. Obračanje čolna s koleni in boki mora biti energično. Na partnerjev čoln prenašamo čim manj teže telesa. Poglavitni del obrata mora biti opravljen s koleni in boki. Že ko je čoln skoraj v ravnotežnem položaju, se iz vode dvigneta še glava in rama. To je tudi ključno pravilo pri eskimskem obratu.

Nazaj na vrh↑

ESKIMSKI OBRAT

Eskimski obrat ali eskimski zaveslaj? Za imenovanje elementa vsekakor lahko uporabimo ime eskimski obrat, saj obstaja več načinov, kako ta obrat izvedemo. Za dosego tega cilja pa obstaja vrsto različnih eskimskih zaveslajev. Položaj telesa po prevrnitvi nam določa začetni položaj za izvedbo eskimskega zaveslaja. To bi lahko veljalo za izkušenejše kajakaše, ki obvladajo več vrst eskimskih zaveslajev. Začetnik pa bo moral, iz položaja po prevrnitvi telo pod vodo premakniti v začetni položaj za tisti eskimski zaveslaj, ki ga obvlada. Najenostavnejši eskimski zaveslaj je eskimski zaveslaj z dolgo ročico, v angleščini imenovan tudi Pawlata. Če obvladamo delo nog, kolkov in trupa, ki smo ga omenili pri eskimo reševanju, bomo hitro uspešni tudi pri eskimskem zaveslaju z dolgo ročico. Ta način je primeren predvsem za kajakaše, ki so manj gibljivi, saj eskimski zaveslaj s kratko ročico zahteva več gibljivosti in koordinacije.

PRIMER ESKIMSKEGA OBRATA ”PAWLATA”

Po prevrnitvi veslo v eni roki spustimo. Veslo preprimemo na način, da z eno roko držimo za list, z drugo pa v nadprijemu za ročaj vesla. S trupom in veslom poskušamo seči čim dlje, pravokotno na bok čolna. Prost list vesla izvlečemo iz vode in ga postavimo plosko na gladino. To nam nudi dobro oporo. Na veslo se opremo, s kolenom dvi-gnemo bok na strani vesla, čemur sledi aktivno vključevanje obračanja čolna s kolki in trupom. Glava in rama ostajata v vodi do vzpostavitve ravnotežnega plovnega položaja. Drugi, hitrejši način pa je eskimski zaveslaj s kratko ročico. Pri tem načinu obstajajo različne izvedbe glede na izhodiščni položaj. Angleži ga imenujejo ‘Screw roll’. Za osnovni način eskimskega zaveslaja s kratko ročico po prevrnitvi telo potisnemo naprej in veslo postavimo vzporedno s čolnom. Prednji list ob kljunu, na katero bomo izvedli oporo, je postavljen plosko na gladino. Zunanji rob je rahlo dvignjen nad gladino. Veslo vodimo v čim večjem loku stran od kljuna. Potrebno je pridobiti občutek, da veslo vodimo preko glave in rame, saj tako list ostaja na gladini. Ko je veslo postavljeno približno 45 stopinj glede na bok čolna, se začnemo opirati na veslo. S kolenom dvignemo bok na strani vesla, čemur sledi aktivno vzpostavljanje ravnotežnega plovnega položaja z delom kolkov in trupa. Ves čas nadaljujemo z zaveslajem proti repu, kar nam zagotavlja oporo. Dokončna vzpostavitev osnovnega položaja se navadno izvede šele v zadnji tretjini eskimskega zaveslaja. Glava in rama ostajata v vodi in zaključita eskimski zaveslaj na zadnjem delu čolna.

Eskimski obrat

Pri učenju eskimskega obrata nam bo prišlo prav nekaj predvaj. Primeren kraj za učenje je bazen, kjer nam bo lahko pri učenju pomagal partner. Prva predvaja je pridobivanje občutka za aktiven položaj v čolnu. S pomočjo partnerja, ki drži čoln na boku, čoln brez uporabe vesla postavimo na nasprotni bok ali skoraj prevrnjen položaj, mi pa moramo biti popolnoma uprti v čolnu. Partner nas obrne v osnovni plovni položaj. Naslednja vaja je vaja eskimo reše- vanja. Vadimo lahko na način, da nam oporo nudi rob bazena, ali partner. Za pripomoček lahko uporabljamo tudi plavalne deske ali plavalni jopič. Ko začnemo vaditi z veslom, nam bo v pomoč partner, ki bo skrbel, da nam bo nudil dodatno oporo na lopatici ali nam lopatico vodil v pravilni smeri. Eden od dobrih načinov asistence je tudi ta, da partner stoji ob boku čolna na nasprotni strani izvedbe eskimskega zavesljaja in nudi pomoč pri vzpostavitvi osnovnega plovnega položaja.

Obstaja še vrsta drugih načinov eskimskega obrata. Obrat je možno izvesti tudi brez vesla, tako da nam kot opora služijo le dlani. Eskimski zaveslaj s kratko ročico lahko začnemo tudi na zadnjem delu čolna. Še dodatni načini se pojavijo pri eskimskem obratu v tekmovalnem kanuju. Pri kanuju velja omeniti, da je eskimski obrat možen le v tekmovalnih kanujih, ki so zaprti s krovnico, kanuist pa je v čolnu popolnoma uprt. Z določeno predelavo odprtega kanuja in uporabo krovnice pa bi bil možen tudi eskimski obrat v odprtem kanuju.

V naši rubriki VADNICA si lahko ogledate vodič za izvedbo eskimskega obrata.

Nazaj na vrh↑