KONTROLA RAVNOTEŽNEGA POLOŽAJA

HITRE POVEZAVE

VESLANJE NA BOKU

Za postavljanje čolna na bok moramo uporabiti noge, kolke in trup. Ko s kolenom dvignemo eno stran čolna se čoln postavi na nasprotni bok. Telo mora biti vzravnano, da ohranimo težišče v položaju, ki zagotavlja stabilnost sistema čoln – kajakaš. Da ta položaj ohranjamo mora zgornje koleno neprestano aktivno pritiskati v kolensko oporo. V tem položaju lahko veslamo naprej in opazili bomo, da se čoln obrača. Oblika čolna določa v katero stran se čoln obrača, ko ga vodimo na boku. Čolni, ki so namenjeni boljšemu vzdrževanju smeri in imajo dno v obliki črke V in visok rob, kot npr. morski kajaki ali kajaki za spust, se bodo obračali v nasprotno smer od nagiba. Ti čolni bodo ob nagibu vodeni po ploskem delu bočne strani. Nasprotno pa se bodo čolni za divjo vodo, ki imajo nizek rob in se ob nagibu vodijo po robu, obračali na stran nagiba. Obvladanje nagibanja čolna in veslanja po boku je ena temeljnih prvin za veslanje po divji vodi.


Nazaj na vrh↑

VZPOSTAVLJANJE RAVNOTEŽJA

Ko sedimo vzravnano v čolnu je čoln v stabilnem položaju. Že med veslanjem po mirni vodi se nam lahko zgodi, da nas preseneti val sosednjega čolna in se znajdemo v nestabilnem položaju. Pogosteje pa se to dogaja med veslanjem po tekoči ali divji vodi ali po valovitem morju ali jezeru. Preden se začnemo učiti zaveslajev za ohranjanje in vzpostavljanje ravnotežja moramo osvojiti občutek, do katere meje lahko čoln zazibamo, da še vedno ostaja v relativno stabilnem položaju.

Osnovna vaja za pridobivanje občutka za stabilnost čolna je zibanje čolna. Z boki, koleni in stopali nadzorujemo zibanje, medtem ko je veslo v predročenju, v zraku, brez opore na vodo.

Nazaj na vrh↑

OPORA NA VESLU

Z oporo na veslo čoln najhitreje postavimo iz nestabilnega položaja nazaj v stabilen položaj. Veslo je postavljeno pravokotno na čoln v položaju nizko nad čolnom. Z rokami se opremo na veslo, tako da so komolci v visokem položaju nad ročajem. List vesla je pri opori postavljen vzporedno, s hrbtno stranjo obrnjen na gladino in čim bolj oddaljen od roba čolna. Na veslo ne smemo prenesti vse teže telesa. Opora na veslo nam služi kot pomoč v prvem delu vzpostavljanja ravnotežja. Čoln v dokončen stabilen položaj postavimo z boki in koleni. Navadno se nam list vesla po opori potopi. Po vzpostavitvi stabilnega položaja ga najlažje izvlečemo, če ga obrnemo tako, da je zunanji rob obrnjen navzgor in list pri izvleku reže vodo.

Opora na veslo nam lahko služi kot zaveslaj za vzpostavitev ravnotežnega položaja, lahko pa jo uporabljamo kot preventivo pred prevrnitvijo in za kontrolo stabilnosti. Da to lahko dosežemo morajo biti vzpostavljeni še dodatni pogoji. Na list vesla mora delovati določena sila. To dosežemo tako, da ima čoln določeno hitrost, ali pa ko nasprotni tok deluje na hrbtno stran lista in s tem zagotavlja oporo. Za to mora biti zunanji rob list vesla nekoliko dvignjen, da vodni tok teče pod list in ne preko. Ta opora se uporablja pri ohranjanju ravnotežja pri prečenju po podirajoča valu ali pri vstopu v tok ali protitok, ko je čoln potrebno nagniti na rob.

opora na veslu

Nazaj na vrh↑

VESA NA VESLU

V osnovi vesa na veslu zasleduje iste cilje kot opora na veslu. Razlika je v položaju vesla. Komolci so pri vesi pod ročajem vesla. Tudi v tem primeru mora biti list vesla položen čim bolj plosko na gladino, pri čemer se opora vrši s sprednjo stranjo. Da to zagotovimo, mora biti ročaj vesla čim nižje nad čolnom. Tudi pri vesi na veslu potem, ko smo izvedli oporo, čolnu v stabilen položaj pomagamo z delom bokov in kolen. Predvsem je pri načinu kontrole stabilnosti pomembno, da čoln dobro držimo z oporo na zgornjem kolenu.

Vesa na veslu je aktivnejši način vzpostavljanja stabilnega položaja ali kontrole stabilnosti v nestabilnem položaju kot opora na veslu. Pri kajakaših z višjim kajakaškim znanjem se vesa pogosteje uporablja kot opora. Pri vesi je potrebno biti pozoren na položaj zgornje roke. Komolec mora biti pod nivojem rame. Previsok položaj zgornje roke je lahko vzrok za poškodbo rame. Na veslo lahko delujejo velike sile, ki ob neugodnem položaju ramenskega sklepa povzročijo resne poškodbe.


Nazaj na vrh↑