Bača

Lepa, krajša rečica, kjer smo na nekaterih mestih sredi prekrasnih tolmunov daleč stran od urbanega sveta. Je še dokaj čista, saj spada v drugi kakovostni razred. V celoti je lahka za veslanje z enim zelo težkim odsekom. Vesla se v dolžini 10 km od vasi Koritnica (ob zelo visoki vodi je možno vstopiti 5 km višje pri vasi Hudajužna, a je potrebno čoln večkrat prenašati) do izliva v Idrijco. Povprečen padec je 10 %.

Spremljanje z avtomobilom je mogoče le od vasi Klavže naprej. Bača je vesljiva pomladi in po dežju, optimalen vodostaj je ob višini 130 cm, ob merilcu v vasu Bača pri Modreju.

Vstopno mesto je pri sotočju Bače in rečice Koritnice, ki teče skozi istoimensko vas. Pri mostu v vasi se po cesti spustimo ob Koritnici do sotočja. Po 500 m lažjega veslanja (do II) priveslamo do mostu nad vasjo Grahovo. Pribljižno 1,1 km naprej pridemo do prve od treh dvojnih kaskad, ki so med seboj oddaljene 30 m. Pri vožnji čez lahko pademo na naslednjo kaskado, ki z vision 1,5 m ne predstavlja večje nevarnosti, vseeno pa zahteva višjo mero pozornosti. Če se odločimo za prenašanje čolnov čez kaskade lahko to storimo po levi strani.

Nadaljujemo po lažji vodi 800 m do naslednjega, jezu, ki si ga je pred veslanjem priporočljivo ogledati iz kopnega. Naprej nas čaka 500m nezahtevnega veslanja. Za lažjim delom vstopimo ozek prehod, kjer veslamo po levi strani (do III+). Po 50 m mirne vode se začne 100 m dolg, zelo težak odsek. Ta del je primeren le za izkušene kajakaše s predhodnim ogledom z brega, manj izkušene pa čaka naporno prenašanje čolna po desni strani. V prvo brzico vstopimo na desni strani (IV), potem nadaljujemo po toku čez  skok, pod katerim nese vodo v izpodjedeno skalo (do V+). Tik za skalo zavijemo ostro levo v ozko korito ob levem bregu (do V-). Za koritom se voda za nekaj metrov umiri nato nadaljujemo proti desni čez padec (IV-) in za veliko skalo sredi toka zaveslamo levo. Tu je zelo ozek prehod z visokim skokom (do V+). Voda se za 10 m umiri in nadaljuje v naslednjo brzico v ostrem levem ovinku. Vanjo vstopimo ob desni obali (IV-). Na koncu padca zavijemo ostro desno in med skalami  preveslamo še zadnji prag (III). Voda se nekoliko umiri, nakar se začne 60 m dolg, slabo pregleden in močno kamnit odsek (III – VI). Prvo polovico preveslamo ob desni obali, drugo pa ob levi. Tok se zopet umiri, za tem pa priveslamo do naslednjega nepreglednega, a lažjega odseka. V prvo brzico vstopimo ob levem bregu, naslednjo pa preveslamo po desni strani (III). 20 m kasneje priveslamo  do ozkega prehoda z nižjim visokim skokom, kjer veslamo ob desni obali (III). Tok se umiri in v ponekod hitri vodi, prekinjeni z lepimi tolmuni, veslamo 2 km do železniškega mostu v vasi Klavže. Nekoliko naprej je jez, ki je žal nevesljiv. Pred jezom izstopimo na desni obali. Kasneje je izstop težji, voda pa teče skozi betonski kanal 15 m globoko. Takoj ko se ozka dolinica konča vstopimo nazaj v čoln. Nadaljujemo po lahki, a hitri vodi (do II). Do izliva v Idrijco je od tukaj še 3,8 km lahkega veslanja po široki dolini. Vožnjo lahko končamo že prej, na sipinah pred vasjo Bača pri Modreju.

Zemljevid Bače
Podbrdo
Jelendol Slovenia
Partly cloudy
10°C
Občutek: 9°C
Zračni pritisk: 1020 mb
Vlažnost: 75%
Hitrost vetra: 4 km/h JV
 
Skica reke
Skica reke
Po odsekih

Vas Koritnica – Klavže 6 km
padec 13 %; težavnost do II+; 200 m do IV-V+
Klavže – izliv v Idrijco
5 km; padec 11 %; težavnost II