REŠILNI JOPIČ

Rešilni jopič je pripomoček, kateri ob padcu v vodo daje človeku večji vzgon in mu tako pomaga, da ta lažje splava iz vode. Pomemben nasvet pri uporabi jopiča je, da ga vedno nosite, ko se ukvarjate z vodnimi športi.

V ZDA so rešilni jopiči označeni z oznakami I, II, III, IV ali V in z dodatno oznako USCG (United Stated Coast Guard), kar pomeni da je ustreznost  jopiča potrdila Ameriška zveza reševalcev iz vode. Kljub temu da je uporaba rešilnih jopičev regulirana v vsaki državi posebej je priporočljivo, da ga nosimo ko veslamo na vodi za otroke pod 13 let pa da ga nosijo ves čas ko so v plovilu.

rj2 copy 

PRIMERNA VELIKOST

Za izbiro primerne velikosti je pri odraslih osebah pomemben obseg prsnega koša in ne toliko sama teža osebe. Pri otrocih pa je ravno nasprotno, saj je ključnega pomena otrokova teža. Različni proizvajalci proizvajajo različne modele rešilnih jopičev, tako da je priporočljivo rešilni jopič pred nakupom pomeriti. Za lažjo predstavo vam je spodaj na voljo tabela velikosti.

Velikosti jopiča

S

M

L

XL

XXL

Obseg prsnega koša (cm)

86-91

99-104

109-114

119-124

129-134

Teža (kg)

52-63

63-71

86-95

95-108

108-118

Rešilni jopič se mora telesu prilagajati kot rokavica, hkrati pa mora omogočati svobodno gibanje med samim veslanjem. Priporočljivo je med preizkušanjem rešilnega jopiča imeti oblečeno kajakaško opremo (anorak, majico, neopren), saj tako preprečimo morebitno nelagodje med kasnejšim uporabljanjem jopiča.
Ženske lahko izbirajo med rešilnimi jopiči ukrojenimi posebej za ženski spol. Ti so prilagojeni obliki ženskega telesa in nudijo boljše prilagajanje torzu, kot univerzalni jopiči.
Nekako velja pravilo, da več nastavitvenih pasov pomeni več možnosti prilagoditve. Različni proizvajalci rešilne jopiče izdelujejo na različne načine, kar se navezuje na postavitev plovne pene v jopiču, pasove, žepke in naramnice. Zato so večinoma komponente rešilnega jopiča, ki smo jih našteli, sestavljene z namenom večje udobnosti, kot plovnosti jopiča.

POMERJANJE JOPIČA

Ko ste izbrali velikost jopiča je potrebno upoštevati nekaj osnovnih korakov, ki lahko zagotovijo varno in udobno uporabo jopiča.

 • Sprostite vse pasove, jopič nadenite in zaprite zadrgo (če jo jopič ima).
 • Pričnite z zategovanjem nastavitvenih pasov pri bokih in nadaljujte navzgor. Če ima jopič omogočeno nastavitev naramnic, zategnite te na koncu.
 • Ko boste zategnili pasove, naj vam nekdo skuša potegniti jopič preko glave. V primeru da vam je oseba jopič do glave potegnila z lahkoto še nekoliko zategnite pasove.
 • Ko boste pasove zategnili poizkušajte izvajati gibe, podobne veslanju v čolnu in se s tem prepričajte da vam je jopič udoben. Zaželjeno je da v trgovini sedete v kajak in z izvajanjem gibov veslanja ugotovite če vam željen model pristaja.
 • Če je mogoče preizkusite jopič v vodi, da vidite njegovo delovanje. Ob lebdenju v vodi se vam jopič ne bi smel dotakniti brade ali zdrsniti preko glave.

VRSTE REŠILNIH JOPIČEV

Kot je omenjeno na začetku se rešilni jopiči delijo v 5 skupin.

 • Tip I: Rešilni jopiči so primerni za uporabo na odprtih vodah (morje, širše reke), kjer lahko reševanje traja nekaj časa. So zajetni in imajo največ vzgona, svetlo barvo in so narejeni tako, da obrnejo nezavestno osebo z glavo navzgor.
 • Tip II: Obalni rešilni jopiči so namenjeni uporabi na mirnih vodah (jezera), kjer je možnost hitrega reševanja. So manj zajetni kot jopiči I. tipa, nekateri imajo možnost, da nezavestno osebo obrnejo z glavo navzgor.
 • Tip III: Primerni so za večino veslaških športov, kjer je možnost reševanja hitra (reke). Nudijo svobodo gibanja in največ udobja za uporabo pri veslanju. Narejeni so tako, da omogočajo osebi v vodi, da se sama obrne z obrazom izven vode, v nekaterih primerih je potrebno glavo ob lebdenju na vodi nagniti nekoliko nazaj.
 • Tip IV: Primerni so za uporabi v metu (blazine, obroči). Namenjeni so reševanju oseb, katerim lahko reševalni objekt vržemo privezan na vrv in jih tako povlečemo na varno. Niso primerni za neplavalce, divje vode ali nezavestne osebe. Prav tako jih ni potrebno imeti pri sebi v kanuju ali kajaku.
 • Tip V: Sem spadajo specialni rešilni jopiči namenjeni specifični uporabi. Pomembno je da je vrsta aktivnosti, kateri so namenjeni označena na listku všitem na jopiču. Glede na namembnost jih razvrščamo na: kajakaštvo, smučanje na vodi, surfanje in hibridni jopiči.

PLOVNOST

Plovnost omogoča sila vzgona, ki zagotavlja osebi v vodi da ostane z brado nad vodno gladino. Večina odraslih potrebuje silo vzgona nekje med 7 do 12 kilogramov, da ostanejo nad gladino. Poleg tega je potrebno upoštevati še nekatere dejavnike, kot so: telesna teža, telesna maščoba, velikost pljuč, oblačila in ali je voda mirna ali ne. Splošno velja, da bolj kot je oseba fizično pripravljena, več vzgona potrebuje.
Vzgon lahko preverimo tako, da je sprostimo v vodi s hrbtom navzdol in glavo nagnemo nekoliko nazaj. Rešilni jopič vas mora obdržati nad vodo v tolikšni meri, da vam je zagotovljeno normalno dihanje. V primeru, da je vaše dihanje moteno (tonete) izberite drug rešilni jopič z več vzgona.
Rešilni jopič praviloma ne bi smel zlezti preko glave. V tem primeru imate prevelik jopič. Če pa je obseg trebuha večji od ramen, pa se bo zdrs jopiča proti glavi dogajal redno, ko oseba pristane v vodi.

Zapomnite si da vzgon deluje na telo glede na vrsto vode v kateri se oseba nahaja in je odvisen tudi od telesne višine.

Oznake vzgona na jopičih:

 • 50N = 11lbs/5kg
 • 60N = 13.5lbs/6.1kg
 • 70N = 16lbs/7.3kg
 • 80N = 18lbs/8.2kg

USCG zahteva za tipe rešilnih jopičev minimalni vzgon:

Tip jopiča

Minimalen vzgon za odraslo osebo (kg)

Tip I

10.0

Tip II

7.0
Tip III

7.0

Tip IV
Obroči & Blazine

7.4 & 8.0

Tip V
Hibridni & Specialni

3.4 (spuščen) – 10.0 (napihnjen) & 7.0-10.0

MATERIALI

Na trgu obstaja več vrst plovnih materialov, ki so vgrajeni v jopiče:

 • Gaia
 • Kapok
 • PVC

LASTNOSTI

Različni jopiči imajo tudi različne lastnosti, kot so :

 • Zavihki za hranbo kartic, noža, piščalke
 • Žepi (obstajajo v različnih velikostih in postavitvah)
 • Barva (svetla izboljša prepoznavnost)
 • Odsevni trak (dodaja vidljivost v slabših svetlobnih pogojih)
 • Prezračevanje (odvisno od veslanja)
 • Ribiške lastnosti