Tržiška Bistrica

Izvira med grebenom Košute in Stegovnika v dolini Medvodje nad Jelendolom.  Vesljiva je v pomladnih mesecih in po vsakem nekoliko močnejšem deževju. Dolga je 27 km in se kot levi pritok Save vanjo izliva v kraju Podbrezje.

PRIPOROČLJIVI ODSEKI

Jelendol – vas Dolina

HIDROLOŠKA POSTAJA

Merilno mesto
Loče
Vodostaj (cm)
184
Pretok (m³/s)
6.58   -
Temperatura (°C)
11.9

Dostop z avtomobilom je mogoč po cesti skozi Tržič proti Jelendolu. Po poti do vstopnega mesta si lahko ogledamo tudi Dovžanovo sotesko, kjer je znano nahajališče fosilov in mineralov. Na tem delu imamo čudovit pogled na Tržiško Bistrico, ki teže z velikim padcem preko ogromnih balvanov. Pot nadaljujemo po glavni cesti do vasi Dolina. Pred mostom si lahko ogledamo izstopno mesto, kjer bomo zaključili z veslanjem. Skozi vas nadaljujemo z vožnjo do Jelendola, kjer zavijemo desno in se ustavimo pri stari karavli v Medvodju. Tukaj parkiramo in se pripravimo na veslanje.

Spust po reki, do vasi Dolina je dolg 7,5 km. Reka je čista in živahna. Po veslanju po reki nas presenetijo manjši skoki, ter nekaj težjih odsekov. Veslanje po reki od nas zahteva konstantno pozornost. Ko priveslamo do vasi Dolina reko zapustimo na desni strani pred mostom, saj je nadaljno veslanje do Tržiča mogoče le na nekaterih mestih. Tržiška Bistrica za veslanje primerna tudi ob močnejših padavinah, ko je veslanje na ostalih rekah odsvetovano. Ocena težavnosti je takrat ne določenih odsekih višja, kot je navedeno.

Od Tržiča lahko veslanje nadaljujemo do izlitja v Savo, vendar je struga polna umetnih preprek zaradi česar je potrebno čoln večkrat prenesti po kopnem. Spremljanje z avtomobilom je mogoče do Tržiča, naprej pa le na nekaterih odsekih.
Tržiška Bistrica za veslanje primerna tudi ob močnejših padavinah, ko je veslanje na ostalih rekah odsvetovano. Ocena težavnosti je takrat ne določenih odsekih višja, kot je navedeno.

Zemljevid Tržiške Bistrice
Jelendol
Jelendol Slovenia
Partly cloudy
10°C
Občutek: 9°C
Zračni pritisk: 1020 mb
Vlažnost: 75%
Hitrost vetra: 4 km/h JV
 
Po odsekih

Jelendol – vas Dolina 7,5 km; težavnost II - III+, na nekaterih mestih v spodnjem delu do IV-