KAKO NA VEČ DNEVNI KAJAKAŠKI IZLET

Nekaj napotkov s katerimi si lahko pomagamo na več dnevnem kajakaškem izletu.

kajak paking

Kajak: Večji kot je, več opreme lahko natovorimo vanj. Kajaki tipa »creeker« ali različni »crossover-ji« so idealni za večdnevno veslanje, saj imajo v svojem trupu dovolj prostora za opremo.

Prilagoditve: Na več dnevnem izletu so prilagoditve nujen sestavni del. S tem mislimo predvsem prilagajanje kajaka. Če imate v notranjosti penaste pregrade med nogami in za hrbtom, jih lahko nekoliko prirežete ali odstranite, ter tako pridobite dodaten prstor za prtljago.

Samo osnovne stvari: Ponjava je lažja od šotora, odprto kurišče zasede manj prostora kot gorilnik, in steklenica viskija traja dlje kot šestorček piva. Svetujemo da vzamete samo najnujnejše stvari kot so: filtri za vodo in dezinfekcijo vode, ponjave za v primeru dežja, nekaj jedilnega pribora ali kakšno ponev, spalno vrečo, ducktape in kakšen žepni nož ali kos multifunkcijskega orodja.

Hrana: Pozabite na testenine iz vrečke in vnaprej pripravljene lazanje. S sabo vzamite suho sadje, sveže stvari ali žitarice, ki vam bodo dale potrebno energijo, ki jo boste še kako nujno potrebovali. Za zajtrk lahko pripravite ovsene kosmiče s suhim sadjem. Za kosilo sendvič z avokadom in sirom z kakšno čokolado za sladico. Večerjo si popestrite s kuskusom z gobami in kančkom čilija ali popra.

3 kupčki: Za pomoč pri pakiranju si vse stvari zložite na tri kupe. V prvem imejte vse stvari, ki jih nujno potrebujete, v drugem stvari za katere mislite da jih potrebujete, v tretjega pa postavite stvari, ki si jih želite vzeti s sabo. Sedaj vzamite prvi kup in ga spakirajte v vaš kajak, drugi kup zavržite iz tretjega pa si izberite najljubšo stvar in jo dodajte prvemu kupu.

Pakirajte pametno: Prepričajte se da imajo vaše torbe (vreče) vse spoje cele in nikjer ne prepuščajo vode. To boste najlažje ugotovili, tako da vreče napolnite s stvarmi in jih potopite v vodo. Le tako boste opazili vse razpoke in odrgnine, ki bi utegnile prepuščati vodo. V primeru da potrebujete več prostora poizkusite prepakirati kajak ali si nekaj stvari položite med noge. Vendar le tako, da lahko kljub prtljagi med nogama izplavate iz čolna ob primeru prevrnitve.

Pakirajte enakomerno: Precej pogosta napaka je da rep kajaka preveč natrpamo s prtljago. Poizkusite težo razporedit enakomerno po dolžini čolna, le tako boste z lahkoto ohranjalo smer veslanja. Prepričajte se tudi da so vaše stvari v kajaki pritrjene. Precej neprijetno je lahko lovljenje prtljage po vodnem toku v primeru prevrnitve.

Vir: Canoe&Kayak

Objavljeno v PRISPEVKI

Comments are closed.