VESLANJE PREKO SLAPOV

Če ste se odločili, da ste letošnjo sezono pripravljeni na veslanje čez slapove smo vam v nadaljevanju pripravili kratka navodila, kako to storite varno. Pred vsakim veslanjem preko večjih in manjših navpičnih slapov dobro preglejte lokacijo, kamor se imate namen podati s kajakom. Priporočljivo je da se ob veslanju čez slap, poiskusimo slapu približati z hitrostjo vode.

Takoj za izvedbo Boof-a na robu slapa se v primeru, da vaš kajak pada vodoravno nagnite naprej, tako daleč da se z glavo dotaknete sprednjega dela kajaka. V takšni drži poiskusite obdržati čim manj razmaka med vašo glavo in kajakom. S tem prevagamo kajak, da začne padati navpično. Ob pristanku poiskusite pristati nekoliko pod kotom ter tako oblažite udarec ob vodo. Pomembno je, da se ob prehodu čez rob ne sključimo takoj, ampak nekoliko počakamo da nas voda odnese preko roba. V primeru, da se sključimo takoj na robu obstaja nevarnost, da ne vidimo kaj nas čaka na dnu slapa.

slap1

Ob pristanku je zelo nezaželjeno, da pristanemo v vodo kot »sedeča raca«. Na voljo sta nam dve drži, ki preprečujeta poškodbe hrbtenice pri pristankih. Uporabimo jih lahko kot plan B v primeru, da ne gre vse po načrtu. V prvem primeru veslo postavimo nekje med kolena in trebuh, komolce pa postavimo visoko v zrak. Agresivno se z glavo nagnemo naprej. Te vrste pristanek je idealen za ravne, kamnite, spodnje dele slapov.

primer 1

Drugi primeren pristanek, se izvaja tako, da roke iztegnemo daleč naprej pred sebe in se s telesom nagnemo, koliko lahko naprej. Glavo nekoliko sklonimo. Pomembno je da hrbet zravnamo, saj tako ublažimo sam pristanek v vodo. 

primer 2

Preden se lotite premagovanja večjih slapov podrobno premislite izvedbo prehoda preko slapa. Premislite kako boste izvedli posamezne gibe, saj je lahko improvizacija pri premagovanju višjih slapov precej nevarna.

Vir: Dagger 

Oznake: , , ,
Objavljeno v PRISPEVKI, VADNICA

Comments are closed.