S – BRZICA

Tako imenovan S-Turn je zloglasna brzica v Mehiki. Je ena izmed tehnično bolj zahtevnih na reki Rio Alseseca, ter pada kakšnih sedem hitrih in zavitih metrov preden se zaključi v dva metra široki mini soteski.
Tehniko veslanja S brzice lahko uporabimo tudi na odsekih drugih rek. Prvi pogoj za uspešen prehod čez takšen del je zagotovo, da čez celoten del ostanemo pravilno obrnjeni. Bistveno za prehod pa je kako vstopimo v takšno brzico. Čeprav se nam morda ne zdi najbolj smiselno je potrebno v brzico, ki na primer zavija v desno stran vstopiti po levi strani. Po vstopu vas bo tok ponovno ponesel proti desni in v pravo smer.

s-turn

1 Pred vstopom v brzico imejte špic čolna kolikor se da na nasprotni strani od katere zavija brzica (če zavija v desno, po levi in obratno). Špic čolna imejte rahlo obrnjen v smeri toka. Vodni tok vas bo potegnil vase in zdrsnili boste po drči.

2 Med vstopom v S brzico zavesljajte močno z levo roko, da vaš čoln usmerite v desno smer. S čolnom morate ob vstopu čim bližje desnemu robu struge, kar ob primeru na fotografiji čoln dvigne nekoliko v zrak (zaradi skale v vodi). Ob pristanku v vodo poizkusite pristati z špicem kajaka navzgor. Saj se vam v nasprotnem primeru lahko zgodi, da se obrnete.

3 Ob preletu nekoliko privzdignite levo koleno. Pomagalo vam bo preprečiti, da se obrnete ob pristanku v vodo.

4 Ob pristanku si s pomočjo opore na veslu pomagamo obdržati ravnotežje in pravilen položaj. Takoj za pristankom močno zaveslamo z desno roko, ter usmerimo špic čolna na levo v smeri toka.

Običajno bi se po zadnjem koraku na reki Rio Alseseca za zadnjim levim ovinkom spustili v že omenjeno sotesko. Na domačem terenu pa lahko s pomočjo opisane tehnike odkrijete kakšen nov način prehoda že znanega odseka.

 

Vir: Rapid Magazin

Oznake: , , , ,
Objavljeno v VADNICA

Comments are closed.