OPORA NA VESLU

Ne glede na to kako dobro je vaše ravnotežje v kajaku se vam lahko slej kot prej zgodi, da ga izgubite. Opora je tehnika, ki jo uporabimo ob nenadni izgubi ravnotežja. Tehnika je ob pravilni izvedbi hitra in učinkovita, ter lahko prepreči marsikatero poškodbo. Tehniko je priporočljivo izpopolniti do te mere, da njena izvedba ob izgubi ravnotežja postane instinktna.

Spodnja opora (Low brace)

Vadite jo lahko tako, da veslate pod višino komolcev z nadlahtnicami praktično vertikalno. Sežite z rokama v željeno smer pod kotom 90 stopinj, tako da je ena roka stegnjena nad vodo, druga pa je nekje pri popku. Z veslom močno zaveslajte navzdol, z lopato vzporedno z vodno gladino, da izkoristite maksimalno moč zavesljaja. Ob zavesljaju glavo spustite za veslom in z nasprotnim bokom smeri nagiba močno sunite ob zavesljaju. Veslo ob zavesljaju pomaknite najprej navzven, nato navznoter.

Zgornja opora (High brace)

Veslo držite v rokah tako da imate podlahtnice obrnjene nazgor, tako da je ročaj vesla nekje pri ustih. Ob nagibu izven ravnotežja roki iztegnite pod kotom 90 stopinj. Veslo na vodo položite vzporedno in se odrinite tako da z bokom sunete v nasprotno smer izgube ravnotežja. Glava se ob zavesljaju pribljiža vodi, veslo pa med zavesljajem porinemo najprej stran od sebe, nato pa proti sebi.

Oznake: , , ,
Objavljeno v VADNICA

Comments are closed.